All about Yerba Mate. Demography of production.


Demography of production

Demography of production в Клубе Матэ


There are only three producers of yerba mate in the world: Argentina, Brasil and Paraguay. As an indication of their relative importance we can consider the 1999 campaign. The total production of yerba mate canchada (pre-ground) that year was about 500.000 tons, the amount produced by each country is indicated in the table bellow.


WORLD PRODUCTION (yerba canchada 1999)


COUNTRY & PARTICIPATION (%)
Argentina 62%
Brasil 34%
Paraguay 4%
Total 100%


Source: Secretaría de Agricultura, Ganadería Pesca y Alimentos based on information given by the Foreign Commerce Bureau Misiones province.

As the table shows, Argentina is by far the main producer of yerba mate in the world. It is also the main exporter. Brasil in turn is the second producer, and, at the same time, the main importer.
In Argentina, this crop is found in the north-eastern region --Misiones and NE Corrientes provinces. Despite having similar climates, production models of these two provinces are quite different as they also differ in the relative weight of the yerba mate production in their economies. While it is the main crop in the Misiones province, representing up to 60% of its gross revenue, in Corrientes it only amounts to 7%. In Misiones, the larger number of farms are small family holdings, with production being sold to mills located in the province or elsewhere. In Corrientes, the big yerba mate companies have set up plantations of large dimensions, working in an integrated fashion from harvest to the supermarket shelves. Misiones is the main producer, accounting for almost 90% of the Argentinian production. For that reason we will look at its production more closely.






В чем пьют матэ? В калабасе ?


Первым сосудом для мате стал плод ползучего растения Lagenaria Vulgaris. Этот плод, называемый тыквой, высушивают, обрезают на том уровне, где он сужается и выдалбливают изнутри. Сосуд для мате может быть разной формы: «поро» имеет форму груши, «гальета» имеет приплюснутую форму. В сельской местности сосуд гальета используется для горького мате, а поро – для сладкого. Для того, чтобы сосуды можно было различить, и для их украшения на тыквах вырезали или рисовали монограммы, кресты, фетиши. Гербы или национальную символику, политические лозунги и различные послания; для защиты сосудов их покрывали кожей, особенно в тех районах, где их трудно было достать.
В середине XVII века, когда сосуд для мате стал предметом роскоши и появился в салонах, постепенно начали появляться аппликации из серебра и золота, покрывающие сосуд, вплоть до полной замены растительного сосуда на серебряный. Поскольку тыковка не всегда может стоять на своем собственном дне, ее стали помещать на плетеное. Кожаное или металлическое основание. На земле индейцев гуарани это основание называется «патагуай» (pataguay).
Иногда мате вырезали из древесины рожкового или бакаутового (гваякового) дерева, изготавливали из кокоса, рога, слоновой кости, глины, пластмассы или эмалированного металла. В начале ХХ века в Германии и Англии делала фаянсовые и фарфоровые сосуды для мате.