About Club.


About Yerba Mate

About Yerba Mate в Клубе Матэ


"MATE" is called tea by mistake, because it is made of large, leathery, gear leaves of an evergreen high tree Yerba Mate. They are gathered three times a year by cutting off the young branches and tying them together in brooms, which are then dried on fire.
After drying leaves are grinded and roasted again on a small fire until they become gold yellow and get a special delicate aroma.
You can drink it at any time of a day. Its energizing effect can be best felt in the morning during breakfast, or when you take Mate with milk instead of breakfast. This recipe can completely replace breakfast as it contains all the necessary substances for a human organism. Indians believed, that Mate possesses a magic power.
Mate Tea belongs to the most wholesome products. In hot water all contained substances turn into a colloidal solution, are balanced and are assimilated easily. It normalizes mineral and protein metabolism, removes bad minerals and heavy metals, accumulated in organism, helps to make up for a deficiency in vitamins, micro and macroelements, promotes restoring of energy potential and vitamin balance at a cellular level. When drinking hot infusion with "bombilla", minerals and vitamins are consumed in small portions. As a result, the assimilation of substances is several times more productive.
Mate is a freshening, tonic divine drink, which does not contain any drug-like or coffein-like ingridients. Drinking of Mate has no age limits.




ЕСЛИ ТРАДИЦИИ У НАПИТКА МАТЕ ?


На больших приемах с участием малознакомых людей каждому подается отдельная маленькая тыква с трубочкой. А в кругу семьи и близких друзей принято заваривать общий калабас. Кто-то один берет на себя функции заварщика мате — себадора, он же первый снимает пробу и, если качеством удовлетворен, передает тыкву по кругу. Себадор должен вовремя подливать в калабас воду. Он же решает, когда заварку пора менять.
Часто иностранцам манера потягивать напиток через общую бомбилью кажется негигиеничной, и они норовят прийти в гости со своей трубочкой. Но для аргентинцев этот обычай как никакой другой символизирует дружбу, теплоту и доверие. Так что индивидуальная "инициатива" может быть воспринята хозяином как обида.
Писатель Хулио Кортасар называл мате напитком "для тех, кто одинок и печален", но, несмотря на это, мате прекрасно пьется в компании.
Мате принято пить расслабленно и не торопясь, уделяя церемонии большое количество времени.
Пить мате в одиночестве — прекрасная возможность поразмышлять о своей жизни, лениво потягивая напиток и наблюдая, как лишние мысли уходят прочь. Однако матепитие в кругу — совсем другое дело. Здесь цель — не достижение медитативного состояния, а, скорее, объединение людей.