About Club.
![]() |
Life is The RitualBeing in contact with ideology of other culture can be compared with listening to the other language. It can show us another point of view, too. In fact, a person of 21st century is new to the very wisdom of Maya civilization, unexplored and unknowable. The thing is that even a small seed of this knowledge can grow into wisdom in a persons’ mind. After this it can come into reappearance of modern global values.«Life is The Ritual, – as ancient Maya Indians told about it, – a long and slowly one, occurs in accordance with mystic rhythms and cycles».Our role is to flow with the Life and to get pleasure from this process: dancing in the flow of time with rhythms of Universe with happiness and doing it goodly.Unfortunately, our modern representation is very similar to tumbleweed, because we have no roots (which are forgotten), no present (which is shadowed without spiritual waymarks) and no future (as it can’t be realized by a human riding his desires on a pale horse of this material world).By the way, life is merciful to its creations, small and huge springs of Spirit moving to One Whole, so it leaves bays of Happiness and Calmness on their way. One of these bays are known for you and it is called Club Mate – the only in our capital, known as a place “in no time and space”, and its practice is aimed to enclose spiritual and physical person’s potential.You can feel the harmony of natural rhythm of Universe there. You will also hear that every person has his own music. You will hear it in tandem of your own music – and you will feel yourself being a creator of unrepeatable sacred melody with your friends or your sweetheart. Your souls will meet up…And you will feel yourself one whole with Ancestors, will remember their wisdom – and will become responsible for your future as well as grateful to your past. The sacred beverage of South-American Indians, Mate, will make your feelings stronger and will make it unforgettable. It will also restore your physical and mental resources, bringing the very taste of life and cognition back to you. You won’t find usual tables and chairs there, as well as servants in starched clothes. You also won’t smell anything from our kitchen – but you will be able to have a rest on our mats and pillows drinking the godlike beverage called mate. You will feel yourself like a true. You. Yourself. Our Club is created for those who value their own health and also want to join ancient cultures. Smoking and drinking alcohol is restricted there, but it is the only place to smell and taste real mate and cacao with all the rituals reconstructed from ancient books. Thanks to the rituals made by masters you can join the society of enlightened ones to soar on the Spirit’s will. There’s no time. No vanity. There’s brightness and freedom. There’s strength of mind…on the way to the true yourself. |
![]() |
|
ПРАВИЛА ЗАВАРИВАНИЯ В КАЛЕБАСЕ?
Из высушенной тыквы получался сосуд — калебас, на внешние стенки которого наносили причудливые узоры. Позже емкости для мате стали делать из дерева или металла, но и по сей день именно тыквенные калебасы считают самыми лучшими — ведь они обеспечивают нужную температуру при заваривании напитка и сохраняют его вкусовые достоинства. Мате пьют через специальную соломинку — бомбилью, прямую или изогнутую, с обязательным мундштуком в верхней части. Нижняя часть бомбильи снабжена ситечком с крошечными отверстиями. Делают такие соломинки обычно из серебра, дерева, кости или пластика. Любители горячего мате предпочитают короткие деревянные бомбильи, а холодный напиток принято потягивать через серебряные трубочки длиною 20— 25 сантиметров. Классический мате готовят в несколько этапов. Сначала в кале-бас засыпают сухую заварку на одну треть объема сосуда, накрывают емкость рукой и встряхивают несколько раз. Затем сосуд наклоняют так, чтобы заварка ссыпалась к одной стенке, и в таком положении заливают листики столовой ложкой кипятка Бомбилью помешают в гущу заварки и снова осторожно встряхивают калебас для того, чтобы чаинки прикрыли низ соломинки. Теперь можно залить горячую воду (но не кипяток!) — в несколько приемов, с промежутком примерно в 30 секунд. Известно, что с каждым глотком вкус мате меняется — от легкого травяного в начале дегустации до явно выраженного терпкого в конце. Насладившись напитком, в калебас можно снова добавить горячую воду, считается, что чай второй и третьей заварки намного вкуснее первой. Истинные ценители мате знают и множество секретов матепития. К примеру, тот, кто заваривает чай, должен подавать его, направив бомбилью в сторону гостя (недаром в странах Латинской Америки существует поговорка: мате наоборот — от ворот поворот). А еще этот напиток называют зеркалом чувств. Горячий мате с густой пеночкой символизирует любовь, холодный — равнодушие, мате с корицей «переводится» как «Я о тебе думаю», а очень сладкий — «Я тоже сгораю от страсти». Главное — ничего не перепугать!